Programma

De eendaagse cursus beeldbewerking maakt je wegwijs in het programma Adobe Photoshop Elements*). Als eerste halen we je foto’s van de camera en slaan we ze op op de computer.
Daarna beginnen we met een korte uitleg over de toepassingsmogelijkheden van Photoshop Elements: beeldverbetering (autocontrast, verscherpen, kleurcorrectie), juiste uitsneden, wegwerken van oneffenheden (rode ogen, stofjes en andere storende elementen), het maken van lagen en het gebruikmaken van filters. Ook gaan we even in op het verwerken van tekst in foto’s, voor bijvoorbeeld kerstkaarten of uitnodigingen.
We besteden daarna aandacht aan het op de juiste manier opslaan van je bewerkte beelden om te voorkomen dat je de originele bestanden overschrijft. Ook archiveren komt aan bod: je leert een beeldbank op te zetten zodat je je foto’s later gemakkelijk kunt terugvinden.
Na de theorie gaan we tot aan de lunch oefenen met het geleerde.

We starten het middagprogramma met opslaan op hoge en lage resolutie: een fotoafdruk op papier vereist namelijk een andere resolutie dan een foto voor digitaal gebruik (websites). Tijdens dit deel van de cursus gaan we ook in op het kalibreren (juiste kleurweergave) van het beeldscherm en de printer.

We ronden af met het afdrukken van foto’s: op je eigen printer of via een afdrukcentrale. Vooral dit laatste kan op veel manieren, maar wat is nu de beste? En hoe verstuur je foto’s via internet naar een afdrukcentrale? Ook het maken van digitale fotoboeken via internet, een steeds populairder wordend product, komt aan bod.

Uiteraard is er gedurende de gehele dag gelegenheid om vragen te stellen en specifieke onderwerpen nader uit te diepen. Na afloop van de cursus krijg je een uitgebreide cursusmap mee met alle behandelde stof.

*) Professionele fotografen werken over het algemeen met Adobe Photoshop CS4, een zeer uitgebreid beeldbewerkingsprogramma dat voor de gemiddelde amateurfotograaf niet alleen erg kostbaar is maar ook erg complex. Je gebruikt maar een klein deel van de vele mogelijkheden waardoor het lastig is om het programma goed onder de knie te krijgen. Het ‘broertje’ van het professionele programma, Elements, is veel gebruiksvriendelijker en biedt meer dan voldoende mogelijkheden om je foto’s te ver- en bewerken. De licentie is bovendien veel minder kostbaar en je kunt een probeerversie voor 30 dagen gratis downloaden via internet.

**) Bij een minimumaantal van 4 deelnemers; tarieven bij minder deelnemers op aanvraag.


      
           Cursus digitale beeldbewerking
Dagindeling

09.00 uur: start met koffie/thee en wat lekkers en globale uitleg Photoshop Elements
10.00 - 11.30 uur: praktijkles tekst in foto’s zetten + uitnodiging maken
11.30 - 12.30 uur: beeldbank maken + oefenen 
12.30 - 13.15 uur: lunch
13.15 - 16.00 uur: hoge/lage resolutie + foto’s verwerken: afdrukken en fotoboeken
16.00 - 17.00 uur: oefenen met afdrukken en maken fotoboek

Prijs

De kosten voor de eendaagse cursus bedragen € 135,- per persoon**), inclusief koffie/thee en wat lekkers en lunch met koffie/thee of melk
+ cursusmap.